MОЛИТВЕ У РАЗНИМ ПРИЛИКАМА V део

МОЛИТВА ПРЕД ПРАВЉЕЊЕ КУЋЕ ИЛИ КАКВЕ ЗГРАДЕ

Боже Сведржитељу, Који си створио небеса разумом и основао земљу на темељу њеном. Зидару и Творче свега, погледај на слугу свога (кажи име) , који намерих да у царств у силе Твоје подигнем дом за живљење. Утврди га и учврсти на твом камену да ми према Твојој божанско јеванђељској речи не би могли наудити ни ветар, ни вода, нити ма шта друго.

Саизволи да се овај дом доврши и сачувај од сваке беде оне који желе да живе у њему.

МОЛИТВА ПРИ УСЕЉАВАЊУ У НОВИ ДОМ

Боже Спаситељу наш, којп си пристао да уђеш под кров Закхејев, и да будеш спасење њему и целом дому његовом. Сам и сада, Господе, сачувај неповређене ове који овде желе да живе и нас недостојне који Ти молбне молитве приносимо, благосиљајући овај њихов стан и чувајући неоклеветан њихов живот. Теби припада слава, свака част и поклоњење са беспочетним Оцем Твојим и Пресветим и Добрим, Животворним Твојим Духом, сада и увек и кроз све векове. Амин.

(Не усељуј се у нови дом ни у какву зграду нову, док се Богу не помолиш и окадиш је, а првом приликом позовеш свештеника да ти он освешта).

МОЛИТВА НАД ГУМНОМ (ПРЕД ВРШИДБУ)

Господе Боже, изворе добара, који си заповедио по доброти Твојој да земља рађа род, благослови и умножи и ово гумно (ову бербу) нас, слугу Твојих, и испуни житнице сваким добрим плодом, пшеницом, вином, зејтином и сачувај нас од сваког искушења са свима нашима и просвети на познање Тебе, да будемо угодни Теби и удостојимо се Твојих вечних добара, јер је благословено Твоје име: Оца, и Сина и Светога Духа сада и свагда и на вечне векове. Амин.

МОЛИТВА НАД ПЛОДОМ ПО БЕРБИ(ВРШИДБИ)

(Кад довезеш усев кући свезеш га у стаје, окади га свега и очитај ову молитву над њим, па тек после узимај за храну).

Господе, Који си све речју створио, и Који си заповедио земљи да рађа различитим родовима за наслађивање и храну нашу; који си производима земље (биљним) три младића: Седраха, Мисаха, Авденага и пророка Данила слатко хранио тако, тако да су били светлијега (руменијега) лица од осталих Вавилоњана. Сам свеблаги Царе, благослови и ове усеве и освети све који се њиме хране на славу Светога имена Твога, јер си Ти Онај, Који благосиља и освећује све, Боже наш и Теби славу узносимо, Беспочетном Оцу са Јединородним Твојим Сином и са Пресветим, Благим и Животворним Твојим Духом, сада и свагда и кроза све векове. Амин.

МОЛИТВА ПРЕД КОПАЊЕ БУНАРА

Господе, Боже наш Свемогући и Сведржитељу, Који си све створио и чиниш све онако како хоћеш, Који у непролазним местима непостижном мудрошћу налазиш пут онима, који се у Тебе уздају, Који изводиш потоке водене из сувога камена, и жедне слуге Твоје напајаш, Сам и сада, Владико свега, услиши молитву нас недостојних слугу Твојих и даруј нам воду на овом месту, слатку, укусну и довољно за употрбу, безопасну за захватање да се у овоме слави Пресвето и великолепно Име Твоје Оца и Сина и Светога Духа, сада и свагда, кроз све векове. Амин.

(Ову молитву треба читати на месту где се бунар копа и окадити то место).

МОЛИТВА РАДИ БЛАГОСЛОВА ВИНА

(Кад си обрао виноград не пиј ни ти ни ико твој док не очиташ ову молитву ради благослова. Окади најпре судове винске, сипај у њих вин, окади и вино и помоли се Богу.)

Господе Боже наш, благи и човекољубиви, погледај на вино ово и на оне који ће се причешћивати или пити од њега и благослови га као студенац Јаковљев, и бању силоамску и чашу светих Твојих апостола; као што си дошавши у Кану Галилејску благословио шест судова водених и претворио воду у вино и као што си показао славу светим Твојим ученицима, Сам и сада пошаљи Господе, Светога Твога Духа на вино ово и благослови га у Име Свето Твоје, јер си Ти Онај Који благосиља и освећује и све умножава, Христе Боже наш и Теби славу узносимо са Оцем и Светим Духом сада и свагда и на векове векова. Амин.

(Пази: Не опијај се вином, јер ће Бог одузети благодат своју са твога винограда. Буди умерен у свему.)

МОЛИТВА ПРЕД СЕЈАЊЕ УСЕВА

(Ма какав усев сејао, све семе које ћеш сејати окади, покропи богојављенском водицом и помоли се код семена Богу да га Бог благослови, па после сеј.)

Господе Боже наш, од пречисте и пребогате руке Твоје, семе, које стоји пред очима Твојим, приносимо Ти, Владико, да га уручимо Теби са молитвом. Не смедосмо, Господе, у мртва недра земљина бацити семе ово док не погледамо на заповест Твоју, који заповедаш земљи да ниче биљем и да пушта род из себе за семе сејачу и за храну људима. Сада Те молимо, Боже наш, услиши нас који Ти се молимо и отвори нам богату Твоју ризницу небеску и излиј благослов Твој да би се задовољиле наше потребе по нелажном Твоме обећању. Одагнај од нас све што земаљске усеве наше сатире и сваку казну Твоју, коју на нас праведно наводиш због наших грехова, уклони од нас. Пошаљи обилне Твоје Благодати на све људе Твоје, благодаћу и човекољубљем јединороднога Сина Твога са Којим си благословен са пресветим и благим и животворним Духом Твојим сада и свагда и у све векове векова. Амин.

(Пази: Чувај се псовке при сејању и орању, но певај какву побожну песму, иначе Бог ти неће благословити усев, већ ће пустити град, сушу, силне кише, скакавце и друге беде, те нећеш имати велике користи од усева.)

ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВЕНИК - Манастир Рукумија, л.Г.2009.
с благословом оца Симеона, игумана манастира Рукумија,
уредила, сабрала, опремила и припремила за штампу монахиња Анастасија

молитвеник » молитве » претходна страна »