О МОЛИТВИ - Архимандрит Софроније

Молитва неизоставно обнавља у нама оно Божанствено дисање које је "Бог удахнуо у лице Адама", благодарећи коме је "Адам постао жива душа" (Пост. 2,7). Молитвом препорођен, наш дух почиње да се диви великој тајни Постања ... Молитва покајања је неописиво диван дар Небеског Оца: Тада им отвори ум да разумеју писма. И рече им: Тако је писано, и тако је требало да Христос пострада и васкрсне из мртвих трећег дана, и да се у Његово Име проповеда покајање и опроштење грехова по свим народима (Лк. 24,45-47) ... Пуна формула молитве гласи: Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешнога. Почетнику се препоручује управо ова формула. У првом делу молитве ми исповедамо Христа-Бога, који се оваплотио ради нашег спасења. У другом - покајнички признајемо наш пад, наше греховно стање, и молимо за избављење. Сједињење догматског исповедања и покајања чини молитву потпунијом у њеном позитивном садржају...
детаљније »

 

 

МОЛИТЕ СЕ НЕПРЕСТАНО - Свети Игњатије Брјанчанинов, Свети Теофан Затворник

Молитва је дисање душе. Значи да свако од нас, ако се не моли, дави душу своју. Душа, као нематеријална твар, може се давити цео живот, а да погине тек по исходу из тела. И, човек може живети и стотину година до тада - наизглед несметано. Тек по исходу душе из тела, наступа вечна смрт ... Књига коју сте почели да читате је приручник; помаже у продубљивању свести о суштини молитве и о неким, условно речено, техникама произношења молитве. Већим делом посвећена је Исусовој молитви, коју произносимо сами, у свако доба. Често, обраћа се монасима, али је веома корисна и за свакога ко жели да живи у заједници са Богом, за свакога ко тежи спасењу ... Што се више молитва Исусова унедри у срцу, то ће се срце више загревати и молитва ће постајати све самопокретнија - тако се разгорева огањ духовног живота ... Његово горење постаће непрестано, док ће уједно молитва Исусова захватити цело срце и кретаће се непрестано...
детаљније »

МИСЛИ О МОЛИТВИ - Свети Јован Кронштадски

Молитва је узношење ума и срца Богу, созерцање Бога, одважан разговор створења са Творцем, стајање душе пред Њим са страхопоштовањем као пред Царем и Само-Животом, који свима даје живот; заборављање ради Њега свега што нас окружује, храна душе, ваздух и светлост, њена животворна топлота, очишћење грехова, благи јарам Христов, лако бреме Његово. Молитва то је стално осећање (сазнање) своје немоћи или духовног сиромаштва, освећење душе, предокушај будућег блаженства, анђелско блаженство, небесни дажд, који освежава, напаја и земљу душе чини плодоноснијом, сила и моћ душе и тела, освежење и очишћење мисаоног ваздуха, просветљење лица, весеље духа, златна веза, која сједињује створење са Творцем, бодрост и храброст у свим невољама и искушењима живота, светиљка живота, успех у делима, равноангелско достојанство, утврђење вере, наде и љубави. Молитва то је заједница са Анђелима и Светима, од памтивека Богу угодивших. Молитва је исправљење живота, мати скрушеног срца и суза...
детаљније »

 

 

ДОБРОТОЉУБЉЕ II

Књига која је пред нама, а зове се Добротољубље , јесте продужетак и остварење Светог Јеванђеља Христа Човекољупца, јединог Спаситеља рода људског и вечног Обожитеља човека. Шта садржи Добротољубље? Ево одговора једнога од преводиоца Добротољубља на руски језик, Светитеља Теофана Затворника: "Добротољубље садржи у себи изјашњење (= излагање и тумачење) скривенога у Господу Исусу живота (Кол. 3,3)...У Добротољубљу је изнето и изражено све што се збива у духовном животу хришћанина: ђаволски напади и искушења, борбе и одолевања (=победе), падови и устајања, зачињања и утврђивања различитих пројава духовног живота, ступњеви општег напредовања и својствено сваком ступњу стање ума и срца, узајамно у свему дејствовање слободе људске и благодати Божије, осећање близине и удаљености Божије, осећање промисаоног сведржитељства Божијег и свога предавања - коначно и неповратно - у десницу Господњу... детаљније »

ОЧИНСКЕ ПОУКЕ (Избор из писама и беседа) - Старац Јефрем (Филотејски и Аризонски)

Молите се, преклињем вас, према савету апостола Павла: Молите се без престанка (1. Сол. 5;17). Трезвеноумни Оци кажу: "Ако си богослов, онда ћеш се истински молити и ако се истински молиш, онда си богослов!" И заиста, трезвеноумни пустињски Оци уче да се посредством различитих подвига као што су: делање, созерцање ("пракса" и "теорија") и морална философија трезвеноумља и молитве, човеков ум очишћује, просветљује и усавршава и, према томе, задобија дар богословља, али не академског богословља какво поседују богослови на универзитетима, него богословља које происходи и проистиче са божанског извора, одакле се вечно изливају реке истинског, божанског богословља... Човеково спасење зависи од молитве, јер је то оно што га сједињује с Богом и приближава Богу....Тих шест речи изговарамо устима, умом или срцем: ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, ПОМИЛУЈ МЕ! ... У тим речима садржана је васцела наша вера.
детаљније »

 

 

УМНО ДЕЛАЊЕ. О МОЛИТВИ ИСУСОВОЈ. - Схиигуман Харитон Валаамски

Човек је двојак: спољашњи и унутрашњи, телесан и духован. Спољашњи је видљив, телесан, а унутрашњи је невидљив, духован ... Молитва такође бива двојака - спољашња и унутрашња: она која се твори јавно и она која се твори тајно; саборна и она у осамљености; обавезна и слободна ... Обавезна, саборна молитва која се твори јавно по црквеном уставу, има своје време: полуноћницу, јутрење, часове, литургију, вечерњу и повечерје, и на таква мољења се људи позивају звоном, јер их, као данак који припада Цару Небеском, морају давати свакога дана. Молитва која се твори тајно јесте слободна и нема одређено време, твори је кад ко пожели, без икаквог позивања, само по надахнућу самог духа. Прва, то јест црквена молитва има одређени број псалама, тропара, канона и других песама и дејстава јерејских, а друга (тајна, слободна), пошто нема одређено време није одређена ни бројем молитава, јер се свако моли колико хоће, понекад кратко, понекад дуго. Прва се изговара гласно устима и гласом, а друга - само умом.
детаљније »

МОЛИТВЕНИК И ПСАЛТИР - Преподобни Јефрем Сирин

МОЛИТВЕНИК И ПСАЛТИР преподобног Јефрема Сирина је преведен са руског (Молитвослов и псалтирь преподобного Ефрема Сирина, Москва 2000. Издание православного братства во имя Воздвижения Честнаго и Животворящего Креста Господня) и издат на србском језику са благословом његовог Преосвештенства Епископа врањског Господина Пахомија. детаљније »

Штампано издање

Издато: 2002.
Издавач: Братство манастира преп. Прохора Пчињског
Превод са руског: Драгана Тодоровић
Штампа: "Глобус М", Београд
Тираж: 2000 примерака
ISBN: 86-902965-2-2

Интернет издање

Објављено: 28. јануар 2006.
Издаје: © Svetosavlje.org
Уредник: прот. Љубо Милошевић
Основни формат: Владимир Благојевић
Дизајн странице: Бранислав Чемерикић
Дигитализација: Бранислав Чемерикић

 

 

ПСАЛТИР ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

Хришћанске песме Пресветој Царици Небеској Приснодјеви Марији Богородици

Псалтир Пресветој Богородици је састављен подобно псалмима Давидовим. Штампан је 1881. лета Господњег у Москви, а као издање руског православног манастира светог Пантелејмона у Светој Гори.

детаљније »

Изашло из штампе са благословом Његовог Преосвештенства епископа сремског господина Василија,
Издаје СПЗ Шид,
превод: Хиландарски монаси

НЕ ОСТАВЉАЈ БОЖАНСТВЕНУ МОЛИТВУ - Свети Оптински старци
”НЕ ОСТАВЛЯЙ БОЖЕСТВЕННОЙ МОЛИТВЫ - Оптинские старцы о молитве Иисусовой”, Москва 2006.

Свети Оптински старци говоре о потреби практиковања Исусове молитве свакодневно и у свакој прилици. детаљније »

Штампано издање

Благослов: o. Јован, игуман ман. Лешје
Издавач: Манастир Лешје
Превод: Биљана Тодорчевић
Приређивач: Саша Пејковић
Припрема за штампу: Зоран и Данијела Симоновић
Тираж: 1000

Интернет издање

Објављено: 11. јун 2009.
Издаје: © Svetosavlje.org
Уредник: прот. Љубо Милошевић
Основни формат: Владимир Благојевић
Дигитализација: Станоје Станковић
Дизајн странице и коректура: Станоје Станковић

 

 

НАУЧИМО СЕ МОЛИТВИ - Митрополит Антоније Блум

Поучне беседе о молитви митрополита сурошког Антонија (Блума), разуме се, не представљају "систематски курс о молитви", јер је тако нешто немогуће. Оне су, пре свега ту, да би помогле читаоцу који жели да приступи молитвеном животу да избегне замке лажне мистике и спољашње обредности, и да га науче трезвеној смислености молитве и молитвеног живота, одговорној искрености и храбром тражењу сопствене дубине где је једино могуће срести се са Богом Живим.

Ове беседе се штампају на основу аудио-записа те због тога чувају све особености личног и живог говора упућеног непосредно слушаоцима.

детаљније »

Свако добро и само добро у Господу нашем Исусу Христу !